שלום וברכה הרב אדיר , היום נהוג לאכול דגים נאים כמו סושי , או קרפאצ'יו וכדומה , האם יהיה מותר בשבת לסחוט לימון ולשים מלח לשם תיבול הדג הנא כמובן אכילה לאלתר ? או שיהיה חייב משום מבשל?
אגב נהוגים היום גם לאכול בשר נא אך נראה שהדבר אסור כיוון שהדם אינו יוצא אלא בצליה וכו , אבל דם הדג לא נאסר כמדומני , לכן בשר נא כנראה שיחשב למוקצה בשבת לפי רבינו כיוון שאי אפשר לאוכלו , אך מה לגבי דגים נאים?
שלום עליכם,
א) מותר לסחוט לימון על גבי הדג ('ומותר לסחוט אשכול של ענבים לתוך האוכל, שמשקה הבא לאוכל -- אוכל הוא, ונמצא כמפרק אוכל מאוכל', הלכות שבת ח, י). לגבי המלח, מותר למלוח את הדג, שהרי לא מצאנו שמליחת דג היא גמר מלאכתו (רק הדחתו בחמין, וגם זאת רק ביחס לדגים קטנים, ראה הל' שביתת יום טוב ו, ד); וכן אין איסור למלוח דג מצד 'נראה ככובש כבשים בשבת', שהרי רק ירקות חריפים כמו צנון נאסרה מליחתם ('אבל צנון וכיוצא בו -- אסור, מפני שנראה ככובש כבשים בשבת, והכובש אסור מפני שהוא כמבשל', הלכות שבת כב, י). אגב, גם אין עיבוד באוכלין ('ואין עיבוד באוכלין', הלכות שבת יא, ה).
ב) אין איסור לאכול דג שאינו מבושל, אך מצאנו כאמור שאפילו הדג הרך והקטן ביותר זקוק להדחה בחמין כדי להכשירו לאכילה ('דג דק ורך ביותר [...] שהדחתן בחמין זה הוא גמר בישולן', הלכות שבת ט, ב).